Ook daarom…koopt Ahold Bol.com

Sinds afgelopen maandag behoort Bol.com tot het Aholdconcern. Hiermee verbreedt Ahold haar segment met 5 miljoen non-food producten. De overname zorgt niet alleen tot een uitbreiding van het assortiment, ook krijgt zij meer kennis en inzicht in de online markt. Dat laatste is erg waardevol gezien het razende tempo waarmee de online markt zich ontwikkelt.

Groei van de onlinemarkt

Volgens OC&C zal in de komende vijf jaar de verkoop van consumentenelektronica voor 60-80% online plaatsvinden, hetzelfde geldt voor 30-50% van de kledingverkoop en op de lange termijn ook 30% van de levensmiddelen. De groei van online gaat ten koste van fysieke winkels, aangezien de totale markt maar beperkt groeit.

Verandering in het retaillandschap

Ik verwacht niet dat de fysieke winkels geheel uit het straatbeeld zullen verdwijnen, want er zijn nog genoeg mensen, die net als ik, houden van een fysiek shoppen. Alleen de focus van stenen winkels moet misschien niet liggen op het ‘verkopen’, maar op het inspireren & entertainen. Dit betekent dat de functie van het offline kanaal anders moet worden ingericht om te kunnen overleven. Bovendien zal het offline kanaal moeten worden geïntegreerd met het online kanaal om de klant optimaal te kunnen bedienen. Cor Molenaar voorspelt dat in de toekomst web based retailing een must is, waarbij internet geïntegreerd is binnen het retailconcept. Hij omschrijft de winkel niet als het eindpunt van de “supply-chain”, maar het beginpunt van de “buying chain”. De klant besluit waar hij koopt, wat hij koopt en hoe hij dat doet. Voor de retailer is het dus van belang om haar kanalen zo in te richten, dat de klant bij jou koopt. Hoe doe je dat?

Reis mee met je klanten

Hoe je je kanalen inricht, moet worden afgestemd op hoe de klant het liefst zijn/haar boodschappen doet en zijn/haar producten aankoopt. Hieronder de zes belangrijkste stappen in het aankoopproces.

1. Oriënteren

Het koopproces begint bijna altijd in de huiskamer. Volgens Molenaar kijkt momenteel 90% van de Nederlanders eerst op internet voordat hij/zij besluit een aankoop te doen. Voor de retailer is het dus van belang dat hij online goed vindbaar is en de juiste informatie beschikbaar stelt. De overige 10% begint offline met de zoektocht en de fysieke winkel moet dus uitnodigend zijn om de consument te overtuigen binnen te stappen.

2. Informeren

Online kan de klant zich informeren bij vrienden (social media) of bij andere gebruikers (online referenties) en beoordelen om het product wel/niet te bestellen of het gerecht wel of niet te bereiden. Het voordeel van het gebruik van het online kanaal is, dat de retailer over informatie beschikt, zoals interesses en bestelgedrag. Aan de hand hiervan kan de retailer haar communicatie afstellen. Offline daarentegen kan de klant bij de verkoper in de winkel informeren, maar aangezien de consument vaak bang is om iets aangesmeerd te krijgen, zal hij/zij eerder geneigd zijn om af te gaan op de meningen van andere consumenten.

3. Aankopen

Vervolgens besluit de consument het product aan te schaffen. Deze stap is de meest belangrijke stap voor de retailer en verschilt per product. Afhankelijk van de (onbewuste) behoeften doet de consument haar aankoop. Het fysieke kanaal heeft als voordeel dat het in staat is om de zintuigen van de consument te prikkelen. Zoals de geur van vers brood bij de Albert Heijn. Doet het fysieke kanaal dit niet, dan voegt het te weinig toe en zal de consument eerder geneigd zijn om zijn/haar aankopen online te bestellen. Het onlinekanaal biedt echter de mogelijkheid om de consument te verleiden met passende aanbiedingen. Zoals een mailing van de nieuwste kookboeken, na aanschaf van een kookboek op bol.com. Daarnaast kan de klant eenvoudig een vergelijking maken, zonder dat hij/zij daar 20 winkels voor in moet.

4. Leveren

Het voordeel van de fysieke winkel is dat het moment van aankopen en leveren met elkaar gepaard gaat. Dit is dus voor de “ik heb nu iets nodig” klant het meest geschikte kanaal. Hoe er geleverd wordt, is afhankelijk van de voorkeuren van de klant. Om de levertijd te verkorten is Ahold van plan om in de toekomst zogenaamde afhaallocaties te bouwen op gunstige locaties, waar consumenten hun online bestelde boodschappen eenvoudig op kunnen pikken.

5. Gebruiken

Tijdens het gebruiken van het product, ervaart de consument of het product aansluit bij de verwachtingen. Hier heeft de retailer weinig impact meer op. Wel biedt het online kanaal de mogelijkheid om de consument te vragen het product te waarderen.

6. Aanbevelen

Consumenten zijn door het online kanaal beter in staat om zijn/haar ervaringen te delen via de sociale media, maar ook op de retailkanalen wordt er de mogelijkheid tot refereren aangeboden. Voor retailkanalen is deze laatste stap van groot belang. Door een online kanaal aan te bieden met betrouwbare referenties, kunnen consumenten zich goed informeren bij de volgende aankoop en zullen ze eerder geneigd zijn om de volgende keer weer bij jou te kopen.

De successen die bol.com tot nu toe behaalde in het online kanaal en de sterke positie van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos in het offline kanaal zijn, denk ik, een perfect startpunt om te groeien in het retailkanaal. En dan? Zal Ahold zich nog verder gaan uitbreiden? Het assortiment van mode en woonartikelen ontbreekt nog. Wehkamp, Zalando of Hema, who will be next?

Bron: ‘Het einde van de winkels?’, Cor Molenaar

Over Viola Rijnsdorp Viola is Business Analist bij Fairchild. Zij deed haar Bachelor Bedrijfskunde en haar Master in Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eén semester van haar master studeerde zij marketingspecifieke vakken aan de FCEE in Lissabon en ze sloot haar studie Cum Laude af. Tijdens haar studie liep ze stage bij twee grote multinationals (KPN en L’Oreal). Bij L'Oreal was ze onder andere verantwoordelijk voor de totale marketing, communicatie en PR van het (nieuwe) merk “Pureology” op de Nederlandse markt. Bij KPN analyseerde zij de markt- , concurrentie- en perfomancesanalyses voor de mobiele markt. Ze is een creatieve en enthousiaste teamplayer. Analytisch sterk, werkt doelgericht en is gedreven om vanuit het consumentenperspectief waarde toe te voegen in haar projecten. Binnen Fairchild houdt zij zich vooral bezig met merkpositionerings-, propositieontiwkkeling en innovatievraagstukken. Zij heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van marketing- en communicatiemiddelen, campagnemanagement en ervaring op het gebied van merkpositionering, propositie-ontwikkeling en marktanalyses. Buiten werktijd gaat ze graag sporten, de spinningklasjes in de sportschool zijn haar favoriet. Ook houdt ze van uitgebreid koken & dineren, (verre) reizen en skiën. Een uitgebreid CV vindt u op LinkedIn.
Reageer op "Ook daarom…koopt Ahold Bol.com"

Log in met je Facebook account en plaats een reactie op het artikel "Ook daarom…koopt Ahold Bol.com"